Op Zee

Op Zee is een onderwijs avontuur voor groepen in de bovenbouw van het basisonderwijs. Je klas komt via sociale media in contact met avonturier Ineke van der Weijden (44) die tijdens schooljaar 2017-2018 deelneemt aan de Clipper Round the World Race. Een internationale zeilwedstrijd waarin 12 teams van amateur zeilers tegen elkaar strijden in een spannende race rond de wereld.

Je klas wordt uitgedaagd om een van de teams van deze race te helpen tijdens dit avontuur, door vanaf de wal allerlei praktische problemen op te lossen. Dat gaat in de vorm van opdrachten, die speciaal voor de klassen gemaakt worden. De opdrachten sluiten aan bij de leerdoelen van de bovenbouw van de basisschool en dagen specifiek uit tot het opdoen van 21e eeuwse vaardigheden.

Op Zee is naast avontuurlijke onderwijsinhoud ook een professionaliseringstraject voor de leerkracht; hij of zij ontwikkelt zich gedurende het onderwijs avontuur op het gebied van 21e eeuws onderwijs. Denk aan de implementatie van 21e eeuwse vaardigheden, vakgebied-overstijgend werken, eigenaarschap van kinderen, doelmatig inzetten van ICT en strategisch didactisch klassenmanagement. Leren door doen én leren in samenwerking met collega’s.

Aan Op Zee doen tijdens schooljaar 2017-2018 zo’n 30 groepen mee van basisscholen verspreid over heel Nederland. Het avontuur loopt nog tot het einde van het schooljaar, je kunt je niet meer inschrijven voor Op Zee. Mogelijk krijgt Op Zee een vervolg in schooljaar 2019-2020.

Doelgroepgroep 5 t/m 8 basisonderwijs
Tijdsduurgehele schooljaar
Periodeschooljaar 2017 / 2018