Op woensdag 20 december 2017 werd in Cinecitta Tilburg de jaarlijkse kerstborrel georganiseerd door de gemeente Tilburg ism Tilburgs Onderwijs Festival TOF. Tijdens deze bijeenkomst mochten acht innovatieve onderwijs initiatieven met de nadruk op “gelijke kansen voor iedereen” pitchen. Ook Stichting Onderwijs Avonturen was een van de deelnemers.

Oprichting Stichting Onderwijs Avonturen

Stichting Onderwijs Avonturen is begin dit jaar opgericht, voorzitter Nicole van Rijsbergen uit Hilvarenbeek vertelt waar Onderwijs Avonturen voor staat. “Stichting Onderwijs Avonturen maakt levensechte projecten, waarin leerlingen via social media worden gekoppeld aan avonturiers. Een avonturier is iemand met een interessant beroep, een spannende reis of een mooie missie. Van zijn dagelijkse werkzaamheden maken wij onderwijs. Dit zijn dus levensechte opdrachten met een levensecht rolmodel.

Zo kan een wijkagent hen vragen om een campagne te bedenken waarin ze andere kinderen bewust maken van de gevaren van een smartphone in het verkeer. Of de avonturier is een huisarts, die hulp kan gebruiken bij zijn strijd tegen overgewicht bij kinderen. Realistische onderwerpen dicht bij kinderen, avontuurlijk en ontzettend TOF!

Een Onderwijs Avontuur op maat ontwikkelen

Samen met Maaike Delfgaauw van Plein 013, gaan wij een Onderwijs Avontuur op maat ontwikkelen. Een avontuur waarin we volop tegemoet komen aan de drang tot leren van taalzwakke kinderen zónder dat taal steeds een barrière vormt. Een avontuur dat uitdaagt tot 21ste eeuwse vaardigheden, dat vraagt om het toepassen van nieuwe kennis en dat tegelijkertijd ook taal uitlokt. Dat gaan we niet alleen doen voor de schakelklassen van Plein 013, met de steun van TOF kunnen we dit kosteloos aanbieden aan minstens 20 Tilburgse bovenbouw-groepen. Er zijn genoeg reguliere basisscholen die kampen met dezelfde uitdaging als Maaike. Omdat we ook de leerkrachten ondersteunen bij dit avontuur kun je spreken van een win-win concept. Na dit avontuur zullen zij beter in staat zijn om zelf betekenisvol onderwijs te ontwerpen voor hun leerlingen. Hoe TOF is dat?!”

Nadat de stemmen waren geteld, kwam Stichting Onderwijs Avonturen als winnaar uit de bus. Uit handen van Wethouder van Onderwijs, Marcelle Hendrickx, werd de prijs in ontvangst genomen en kan het avontuur beginnen!